Acum cand stiu ce vreau de la viata, cand stiu ca sunt singurul responsabil pentru a reusi, trebuie sa schitez un plan pentru a ajunge acolo.

Vom vizualiza tinta noastra si vom cuantifica valoarea ei.casa-ta

Am sa aleg 2 vise :

1. Ma numesc Adi stau cu chirie si imi doresc o garsoniera a mea

2. Ma numesc Alex si vreau o vacanta de vis in Hawai.

Am sa le iau pe rand:

1. Vreau garsoniera mea:

-unde vreau sa o cumpar?

-cat vreau sa platesc pentru ea?

Sa presupunem ca Adi doreste o garsoniera in Bucuresti, iar pretul este de 30000 euro, mobilata si cu toate actele incluse ( este vorba de un exemplu ipotetic).

Atentie trebuie sa bugetam tot. Doar nu o sa locuim intr-o casa fara mobila!

In momentul de fata Adi locuieste cu chirie si plateste pe luna 200 euro chirie + cheltuielile cu intretinerea.

Analizam bugetul  lunar al lui Adi si aflam ca suma pe care o poate economisi in fiecare luna pentru visul lui este de 200 euro. Asta inseamna ca intr-un an Adi economiseste : 200 euro x 12 luni = 2400 euro

Daca Adi doreste sa achizitioneze garsoniera economisind 200 euro/luna, la un calcul simplu ne dam seama ca va strange banii in : 30000 euro / 2400 euro =12 ani si 6 luni ceea ce este foarte mult timp. ( nu luam in calcul dobanda)

Avem 2 solutii:

–          Trebuie sa poata economisi in fiecare luna mai multi bani, pentru a reduce  timpul de achizitie, iar pentru aceasta, fie va castiga mai mult ( isi cauta un alt loc de munca mai bine remunerat sau cauta sa mai desfasoare pe langa locul de munca de baza o alta activitate care sa-i aduca venituri),  fie vom ajusta/elimina cheltuielile inutile din buget ( dupa ce va face o analiza obiectiva a lor) – se pot combina amandoua solutiile

–          Strange banii pentru avansul la garsoniera si va face un imprumut ipotecar, dar trebuie sa fie atent la urmatoarele lucruri:

  1. 1. Pentru creditul ipotecar prima casa, avansul este de minim 5%, adica 1500 euro ( daca avem mai mult cu atat mai bine, rata va fi mai mica) – avans care poate fi economisit in 7,5 luni
  2. 2. Pentru un credit de 30000 euro, in momentul de fata rata lunara este de cca 150 euro. Daca facem comparatie cu chiria, vom observa ca rata la banca este mai mica decat suma pe care o platim noi cu 50 de euro.
  3. 3. Pentru a nu merge cu creditul dupa noi 30 de ani, vom achita cat mai repede garsoniera, adica: noi lunar putem economisi pentru visul nostru 200 euro si 50 euro reprezentand diferenta dintre chiria actuala si rata la credit, in total rezulta o suma de 250 euro/luna, adica 12 luni x 250 euro/luna = 3000 euro pe an
  4. 4. In cat timp vom achita garsoniera?

30000 euro pret – 1500 euro avans = 28500 euro credit de achitat

Din rata noastra de 150 euro/luna 75% este dobanda ( in primii ani), iar restul de 25% diminueaza creditul ( am luat un exemplu ipotetic), deci avem 112 euro dobanda si  38 euro rata/luna. Astfel adunam anual 38 euro x 12 luni = 456 euro

Deci noi intr-un an vom putea plati 3450 euro

Astfel vom achita garsoniera in :

28500 euro /3450 euro pe an = 8 ani si 3 luni, cu 4 ani si 3 luni mai devreme decat in prima varianta

Veti spune ca dobanzile sunt fluctuante si riscul este mare. Tocmai din aceasta cauza ne vom asigura ca vom putea plati rata lunara oricand, rata fiind mai mica decat chiria.

Veti spune, ca daca nu puteti plati chiria, va mutati cu parintii si rezolvati situatia. Dar de ce sa facem asa, de ce sa ucidem visul nostru.

Haide-ti sa analizam. De la inceput vom economisi pentru visul nostru 250 euro/luna, in afara ratei lunare asa cum am hotarat. Vom avea grija ca in momentul in care achitam partial creditul in avans sa ramana in cont intre 3 si 6 rate lunare  ( adica 150 euro x 3 luni = 450 euro sau pentru 6 luni 900 euro). In cazul in care se intampla sa ramanem fara loc de munca, avem 2 posibilitati: ne gasim in maxim 2 luni ( daca la banca nu avem acoperite decat 3 rate ) un nou loc de munca si atunci totul continua asa cum am planificat, sau nu reusim sa ne angajam, atunci ne vom muta cu parintii si vom inchiria garsoniera, avand grija ca suma primita pentru chirie sa acopere rata de 150 euro/luna.

Solutii sunt, trebuie doar sa le cautam, acestea sunt puntile catre visul nostru. Nu a zis nimeni ca este usor, insa nu este imposibil. Este vorba de munca si disciplina, organizare si control in ceea ce facem.

In articolul urmator vom dezbate al doilea vis : Vacanta in Hawai.

Pana atunci, nu uita: Esti un Castigator, atinge-ti Visul!

Vrei sa primesti ultimele noutati si oferte?
Inregistreaza-te in baza noastra de date si primesti automat 2 carti in format electronic!
 
Premium Teaching ofera cursuri acreditate de formare profesionala in domenii precum:
Limba Engleza, Resurse Umane, Dezvoltare Personala, Contabilitate
 

      Inregistreaza-te acum!

*Confidentilitatea datelor este respectata. Nu facem spam!
Inchide fereastra